lauantai 8. huhtikuuta 2017

Pääsiäiskakku ja -koristeluja












Rairuohoa en saanut tänäkään vuonna kasvamaan (laitoin kerrankin ajoissa, mutta SE EI ITÄNYT!), mutta muuten pääsiäinen on näkynyt meillä jo viikon ajan. 

Minulla on tapana laittaa koristeet vähän turhankin ajoissa esille, paristakin syystä. Ensinnäkin, lapsista se on kivaa. Heistä on kiva saada pupuja ja tipuja leikkeihin (miksei koristeilla saisi leikkiä?). Toinen syy on se, että kun koristeet ovat tarpeeksi kauan esillä, niitä ei harmita laittaa pois.

Pienet suklaamunat ovat koristeena parin, kolmen viikon ajan, ja niitä on tarjolla jälkiruuaksi. Yhden pääsiäiskakunkin olen jo ehtinyt tekemään (toivottavasti saan pääsiäiseksikin tehtyä yhden). 

Mutakakkupohja on ihanan makea, joten mieto tuorejuustotäyte sopii sen pariksi oikein hyvin. Kakku on helppo koristella pääsiäisteemaan sopivaksi. 

Lisää ohjeita pääsiäiskakkuihin ja koristeluihin löydät täältä. 

***

Tein kakun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20cm x 25cm)

Pohjan ohje on kirjasta Juustokakkuja rakkaudella, mutta täytteen keksin itse, koska en jaksanut paistaa alkuperäisen ohjeen mukaista täytettä tuntitolkulla uunissa. (Suluissa omia vinkkejäni onnistuneeseen lopputulokseen.)

***

Mutakakkupohjainen vaniljajuustokakku 

Pohja:

Paloittele 200g tummaa suklaata ja 150g voita. Sulata ne (vesihauteessa tai mikrossa tai kattilassa niin, että voi on alimpana.)

Anna jäähtyä hetken, ja lisää 250g ruskeaa sokeria ja ripaus merisuolaa.

Vatkaa joukkoon 3 kananmunaa. 

Lisää taikinaan 3/4 dl espressoa, siivilöi 1½dl vehnäjauhoja ja sekoita puukauhalla kiiltäväksi taikinaksi. 

Kaada uunivuokaan (jossa on leivinpaperi) ja paista 180 asteisessa uunissa 15 minuuttia (kiertoilmauunissa riittää 160-170 astetta). 

Anna pohjan jäähtyä. Kaada päälle täyte. 

Täyte: 

Laita 2 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen (matalalle lautaselle). 

Vatkaa 2dl kermaa vaahdoksi. 

Lisää 200g maustamatonta tuorejuustoa, 1 tl vaniljasokeria, muutama pisara sitruunamehua (jos et pidä sitruunasta, jätä pois) ja sen verran tomusokeria, että täyte maistuu hyvältä (ruokalusikallinen tai pari). 

Lämmitä 2 ruokalusikallista vettä (tai appelsiinimehua), ja liota liivatelehdet tähän (purista liivatelehdistä ensin vesi pois). Sekoita hyvin täytteen joukkoon. 

Koristelu: 

Laita kakun päälle irtokarkkihyllystä löytyviä minisuklaamunia. Laita munat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä niiden pinta liukenee täytteeseen, joten ne eivät ole kauaa kauniita kakun päällä. 

***








4 kommenttia:

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!