lauantai 15. huhtikuuta 2017

Ihanaa pääsiäistä!


Täällä vietetään pääsiäistä aikuisten kesken. Ei muuten ole ollenkaan niin pääsiäisolo, kun ei ole lapsia! Onneksi me ollaan jo pari viikkoa fiilistelty pääsiäistä, niin ei mene koko juhla kokonaan ohi.. Lapset tekee juhlan, ainakin pääsiäisestä. (Ainakin minulle.)

Laitoin jo aiemmin muutaman pääsiäiskuvan (ja ohjeen), ne löytyy täältä. 

Ja tällä kertaa laitan ohjeen sitruuna-lakritsakakkuun, pupusämpylöihin ja virkattuihin pääsiäismuniin. Pupusämpylöiden ja munien ohje on Kotivinkki-lehdestä (sämpylöiden ohjetta muokkasin hieman), ja munien toteutuksesta kiitän äitiäni (kuin myös kiitos lasten hoidosta, mikä mahdollistaa tämän aikuisten kesken olon.) 

Tämän vuoden ihanin pääsiäiskukka on perunanarsissi (mistä tämä nimi tulee?), olen ihan ihastunut! Rairuoho koristeltiin oikeilla kananmunankuorilla (pestyillä tietysti), nekin ovat aika kauniita. 

Ihanaa pääsiäistä sinulle! 




  Sitruuna-lakritsakakku

(pieni irtopohjavuoka, halkaisija noin 20cm)

Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle. 


pohja: 

Murskaa 6 dominokeksiä ja lisää tähän 10g sulatettua voita. Levitä irtopohjavuoan pohjalle ja painele tasaiseksi haarukalla. 


täyte 1: 

Laita 1 liivatelehti likoamaan kylmään veteen. 
Vatkaa 2dl kermaa vaahdoksi. Jaa kahteen astiaan, toiseen 1/3 ja toiseen 2/3. 

Lisää pienempään osaan purkillinen sitruunarahkaa. Kuumenna pieni tilkka sitruunamehua kuumaksi ja liota liivatelehti tähän. Maista, lisää tarvittaessa teelusikallinen tomusokeria. Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin noin 20 minuutin ajaksi. 


täyte 2: 

Laita 2 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Sekoita loppuun kermavaahtoon 2 purkillista lakritsarahkaa. Kuumenna tilkka sitruunamehua kuumaksi ja liota liivatelehdet siihen. Tarvittaessa lisää vähän tomusokeria. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. 


Koristeluun käytin sitruunalakritsaa, niitä taisi mennä 3 kappaletta. 









Pupusämpylät (20 kpl)

Lämmitä 5 dl maitoa kädenlämpöiseksi. Murustele 50g hiivaa maitoon ja lisää 1½ tl suolaa. 

Lisää n. 10 dl jauhoja (sämpyläjauhoja, venhnäjauhoja..), alusta pikku hiljaa. Lisää lopuksi ½ dl öljyä.

Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeampia sämpylöitä. Anna taikinan kohota puolisen tuntia lämpimässä paikassa.


Jaa taikina 20 osaan, leivo sämpylöiksi. Kohota kymmenisen minuuttia liinalla peitettynä. 

Leikkaa sämpylöihin saksilla korvat ja tee silmät grillitikulla. 


Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. 





Virkatut pääsiäismunat

Tee lankalenkki kiertämällä lanka kahdesti etusormen ympäri. Kiristä lenkkiä heti pienemmäksi molemmista langanpäistä vetäen.


1. krs: Tee lankalenkkiin 1 ketjusilmukka, 1 kiinteä silmukka, 1 puolipylväs ja 8 pylvästä = työssä on 10 s. Merkitse kerrosten vaihtuminen, että pysyt mukana kerrosten määrässä sekä silmukoiden lisäämisessä ja vähentämisessä. Jatka virkkaamista spiraalina eli siirry aina suoraan seuraavalle kerrokselle.
2. krs: Tee jokaiseen silmukkaan 2 pp = työssä on 20 pp.
3.–6. krs: Tee jokaiseen silmukkaan 1 pp.
7. krs: *Virkkaa 3 pp, virkkaa 4. ja 5. pp ylhäältä yhteen*, toista *–* yhteensä neljä kertaa = 16 pp. Täytä munaa vanulla ja jatka virkkausta.
8. krs: *Virkkaa 2 pp, virkkaa 3. ja 4. pp ylhäältä yhteen*, toista *–* yhteensä neljä kertaa = 12 pp. Täytä munaa jälleen vanulla ja jatka virkkaamista.
9. krs: *Virkkaa 2 pp ylhäältä yhteen*, toista *–* yhteensä kuusi kertaa = 6 pp. Lisää tarvittaessa vanua.
10. krs: *Virkkaa 2 pp ylhäältä yhteen*, toista *–* yhteensä kaksi kertaa. Hyppää yhden s:n yli ja tee seuraavaan piilosilmukka. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!