keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän herkut - 3 hyvää ohjetta vaikka jouluksi



Itsenäisyyspäivä meni kotona sisällä. Kerrankin, kun täällä olisi ollut itsenäisyyspäivänä paraati, pakkasta oli 22 astetta. Ei lähdetty palelemaan. 

No, tein lasten kanssa hyvää ruokaa ja katsottiin Linnan juhlia. Ihan oli tarpeeksi tekemistä. Aina ei ole pakko tehdä mitään erityistä. 

Ihanaa poropiirakkaa ja päärynäkinuskikakkua riitti tällekin päivälle, samoin glögiä ja suklaata. Ehkä tämä herkuttelu loppuu tammikuussa. 

Mutta nyt ohjeisiin, erityisesti kehotan tekemään poropiirakkaa (vaikkei se ulkonäöllään ehkä hurmaa), ja myös chorizohillo on kokeilemisen arvoinen. Se sopii kaveriksi juustoille. Päärynäkinuskikkakku ei ole kovin makea, joten sopii siis jouluiseksi jälkiruuaksi (vaikka muulloin rakastan makeaa, jouluna sitä tulee suklaan muodossa niin paljon, että kakun ei ole pakko olla kovin sokerinen.)


Chorizohillo

Kuori 100g chorizomakkaraa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Paista hetki kattilassa, ja lisää 1 kuorittu ja pilkottu punasipuli + 4 murskattua valkosipulinkynttä. Lisää 1 rlk tomaattipyrettä. Kuullota vielä hetki. 

Lisää 1 rlk fariinisokeria ja 1 dl omenamehua. Keitä noin 10 minuuttia. Jos mehu mene vähiin, lisää sitä hiukan. 

Jäähdytä hillo ja tarjoa juustotarjottimen kaverina. 

(alkuperäinen ohje Pirkka-lehdestä, tämä minun ohje muokattu alkuperäisestä.)



Päärynäkinuskikakku

Pohja: sekoita kaurahiutaleita + sulatettua voita (50g) + fariinisokeria + kinuskikastiketta massaksi. Painele haarukalla irtopohjavuokaan (jossa on leivinpaperia). Voit rouhia mukaan suklaata. 

Vaahdota 2 dl kermaa ja lisää siihen 2 purkillista kinuski-päärynärahkaa (yht. 400g). Sekoita tähän 1 rlk sokeria + 1 tl vaniljasokeria. 

Liota 3 liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista lehdistä vesi pois. Lämmitä tilkka vettä kuumaksi, liota liivatelehdet veteen ja sekoita täytteeseen. 

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin. 

Koristele granaattiomenan siemenillä tai viinirypäleillä, kinuskikastikkeella ja aurajuustolla. 


Olen tehnyt kakun aiemmin viinirypäleillä ja aurajuustolla koristeltuna, ja minusta aurajuusto sopi tähän tosi hyvin! Kurkkaa kuva täältä. 








Poropiirakka

pohja: sekoita 125g voita + 1 muna + 2,5 dl jauhoja (minä laitoin 1 dl sämpyläjauhoja + 1 dl ruisleseitä + ½dl vehnäjauhoja) + 1 tl leivinjauhetta + 0,5dl vettä.

täyte: 100g poron kylmäsavurouhetta + purjoa + kananmuna + juustoraastetta + ½dl kermaa

Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. Lisää sitten täyte, ja paista vielä noin 15 minuuttia. 


Miten sinun itsenäisyyspäivä meni? 

6 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja oot tehnyt, olet ahkera. Kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt jaksoi laittaa, kun oli neljän päivän vapaa!

      Poista
  2. Samoin pitkälti kotoillessa. Pulkkamäessä käytiin -18 asteen pakkasessa. Linnan juhlat, tottakai! Lounaaksi hernekeittoa, päivälliseksi karjalanpaistia ja -piirakoita lisukkeineen. Hyvin perinteinen meny :D Hauska idea tuo marmeladi lasin koristeeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te olitte reippaampia kuin minä - me jäätiin sisööe pakkasen takia! Illalla katsottiin toki Linnan juhlia, tosin toisella silmällä, kun kirjoitin joulukortteja samalla (osa on vieläkin kirjoittamatta..)

      Poista
  3. Hienoja herkkuja, mutta jäi vaivaamaan, että kuinkahan paljon kaurahiutaleita käytit tuohon kakun pohjaan, eikä fariinisokerin+kinuskin määrästäkään ole mitään mainintaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne puuttuu siksi, kun tein pohjan ihan omasta päästä, enkä älynnyt yhtään mitata! Kovin metsään ei varmaan mene näillä mitoilla: sekoita 50g sulatettua voita + ½dl fariinisokeria + ½dl kinuskikastiketta + 3-4 dl kaurahiutaleita. Käytä tavallisia kaurahiutaleita, pikakaurahiutaleet mössööntyvät.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!