torstai 29. syyskuuta 2016

Luettavaa syksyn pimeisiin iltoihin


Kirja käteen ja sohvannurkkaan viltin alle lukemaan. Vesi saa sataa ikkunan takana rauhassa, minulla on kuppi kuumaa teetä ja monta hyvää kirjaa. 

***
Rywka Lipszyc: Ghettopäiväkirja 

Auschwitzin raunioista vuonan 1945 löytynyt päiväkirja kertoo nuoren tytön elämästä Lodzin ghetossa. Uskomatonta, että vieläkin löytyy tarinoita luettavaksi. 

***

Samasta aiheesta (holokaustista) vielä kaksi kirjaa lisää: 


Simo Muir: Ei enää kirjeitä Puolasta

Yhden suvun tarina toisen maailmansodan ajalta. Kirjasta selviää, miten Suomen juutalaiset kokivat sodan. 

*

Ingrid Von Oelhafen: Kolmannen valtakunnan kadotetut lapset

Tästä aiheesta en ole aiemmin lukenutkaan. Saksalaiset varastivat lapsia saksalaistettavaksi. Tässä yhden sellaisen lapsen tarina. 

***


Ja alla muita hyviä kirjoja: Martin Pistorius: Mykkä huuto - Poika, joka jäi oman kehonsa vangiksi

Tositarina pojasta, joka menettää puhe- ja liikkumiskykynsä. Vuosien jälkeen hänen mielensä alkaakin taas toimia, ja hän ymmärtää, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Hän ei vain pysty kommunikoimaan kenenkään kanssa. 

(Samantapainen tarina, tosin fiktiota, on Marian Keyesin Nainen joka varasti elämäni.)


Paula Havaste: Veden vihat

Aiemmat osat Tuulet vihat ja Maan vihat kannattaa lukea ensin. Havaste kirjoittaa mielenkiintoisesti siitä, miten ennen elettiin. 
Paul Fischer: Rakastettu johtaja ylpeänä esittääPohjois-Koreaan kidnapattujen ohjaajan ja näyttelijän tarina siitä, kuinka he tekivät elokuvia Kim Jong-Ilille. *


Lucy Dillon: Ikuisen onnen salaisuusTurvallinen rakkaustarinakirja syksyn iltoihin, kun ei jaksa murehtia ja haluaa hyvän mielen. 


Nuorille ja Suomen linnassa asuville

Sanna Isto: Maan alaiset

Suomen linnan alla asuu joukko olioita, jollaiseksi Metuli muuttuu. Lasten ja nuorten versio kirjasta Muodonmuutos (Franz Kafka). 


Andrew Blackwell: Aurinkoloma Tsernobylissä

Kauneutta löytyy niin öljykentiltä kuin Tyynenmeren roskapyörteeltä. Blackwell matkustaa maailman saastuneimpiin paikkoihin ja huomaa, ettei ihminen helpolla voita luontoa. 


***

Luinpa myös seuraavat, vaikka eivät ihan niin hyviä olleetkaan:

*


Sami Minkkinen: Havaintoja parisuhteestaSellaisen miehen havaintoja parisuhteistaan, jolla on pikkuvaimo ja joka on pikkuisen homo, nämä omien sanojensa mukaan (ja joka käyttää silloin tällöin vaimonsa alusvaatteita). 


Bill Bryson: Sisään

Kaiken kotiin liityvän historiaa. Muuten mielenkiintoinen, mutta liian pitkä. En olisi jaksanut ihan näin tarkkaa kuvausta lukea siitä, miksi eteinen on eteinen. 

***

Vinkkejä otetaan myös vastaan! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!