perjantai 22. huhtikuuta 2016

Keittiöpuutarhassa

Yhteistyössä kustantamo Readme:n kanssa


Puutarha. 

Niin ihana sana ja ajatus. Olen haaveillut puutarhasta varmaan koko ikäni. Olen haaveillut isoista omenapuista ja köynnöksistä ja lehtimajasta. Olen haaveillut siitä, että voin nostaa porkkanoita omasta pihasta ja kerätä mansikoita ja omenoita ja raparperiä ja keittää niistä hilloa.. 

Joka vuosi tähän aikaan haaveilu alkaa. Tänä vuonna kokeilen tehdä jotain asian eteen. Jos jotain asiaa ei osaa, se pitää opetella. Sama juttu lienee puutarha kanssa. 

Kirjassa Keitiöpuutarha (Hanna Sumari, Kati Jukarainen ja Maria Kesänen) on paljon ohjeita. Onneksi ei liikaa. Myös kuvia on paljon. J se on hyvä: mikäli omat kasvattelun eivät onnistukaan, niin voin ihastella kirjaa. 

Kirjassa neuvotaan, millainen on hyvä kasvupaikka, ja mitä pitää tehdä, jos sellaista ei valmiiksi ole. 

Toiseksi annetaan ohjeita esikasvatukseen (tässä vaiheessa perinteisesti jo epäonnistun) ja kylvään. Tänäkin vuonna olen hiukan myöhässä, monien kasvien esikasvatus olisi pitänyt jo aloittaa. Kirjan mukaan ennätän esikasvattaa vielä minttua, perunaa ja ruusupapua. Kauppaan siemenosastolle siis. 

Myös suorakylvössä ohjeistetaan, ja itse suunnittelin kasvattavani hernettä, persiljaa, pinaattia ja ehkä jopa maa-artisokkaa (jota en ole koskaan maistellutkaan..). Monille lajeille löytyy tarkat ja yksityiskohtaiset kasvatusohjeet. 

Puutarhan suunnittelutyötä helpottaa se, että kirjassa on vinkattu, mitä kasveja on helpompi kasvattaa ja mitk ovat vaativampia. Aloitan helpommista. Sitten luen vielä katteista ja lannoituksesta. 

Seuraavaksi voin taas hiukan haaveilla: kirjassa tulee osio kasvihuone. Oi että sellainen vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone olisi ihana! Jos sellaista ei ole, eikä ole omaa pihaakaan, kirjasta löytyy ohjeet terassilla ja parvekkeellakin viljelyyn. 

Ja jotta puutarhaunelmat olisivat täydellisiä, hedelmäpuut ja marjat esitellään kasvatusohjeineen. Ja toki lopuksi vielä ruoka- ja leivontaohjeita. Tässä puutarhakirjassa on siis kaikki, mitä puutarhakirjalta voi odottaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!